/

Psykisk hälsa

Har du en oro kring din eller någon annans psykiska hälsa? Här har vi listat en del av det stöd du kan söka, både från kommunen och från andra aktörer, samt information om kommande aktiviteter kring ämnet.

Att må dåligt

Det är vanligt att må dåligt ibland. Det finns mycket som du kan göra själv för att må bättre om du känner dig orolig, ledsen eller stressad. Att hålla sunda vanor när det gäller sömn, mat och fysisk aktivitet kan hjälpa. Du kan också behöva prata med någon för att må bättre igen.

Vad kan man göra själv?

Dina känslor påverkas av vad du gör, vilka situationer du befinner dig i, saker som händer i ditt liv och hur du tänker om dig själv. Dessa faktorer går att påverka, om man vill och är beredd att göra medvetna förändringar.

  • Försök att acceptera dina känslor
  • Prata med någon
  • Öva på att vara närvarande i nuet
  • Gör meningsfulla aktiviteter som får DIG att må bra
  • Styr din uppmärksamhet från dina tankar till aktiviteter du mår bra av
  • Ta hand om kroppen genom tillräckligt med vila, sömn och fysisk aktivitet

Läs mer på:

Behöver du prata med någon?

Du behöver inte vara ensam med dina tankar.

Behöver du akut hjälp, ring 112

Lokalt

Din kurator på vårdcentralen, i skolan och på ungdomsmottagningen

Mercur, telefonnummer 0150-576 94, Mercur på webben

Anhörigcentralen, telefonnummer 0150-57860, Anhörigcentralen på webben

Familjeteamet, telefonnummer 0150-575 88, Familjeteamet på webben

Ungdomsenheten, telefonnummer 070-283 62 55 

Miranda Kvinno- och tjejjour, telefonnummer 0150-780 44

Präster och Diakoner i Svenska Kyrkan. Telefon: 0150-772 00

Nationellt

Mind för psykisk hälsa  Länk till annan webbplats.erbjuder information om olika stödlinjer

Föräldralinjen, telefonnummer 020-85 20 00

BRIS, telefonnummer 166111

Äldrelinjen, telefonnummer 020-22 22 33

Anhöriglinjen, telefonnummer 0200-239500

Vårdguiden, telefonnummer 1177

Självmordslinjen, telefonnummer 90101 eller via deras chatt Länk till annan webbplats.

SuicidPrevention och EfterlevandeStöd (SPES), telefonnummer 020-181800

Stödlista: Psykisk hälsa i kristid

Via stödlistan: Psykisk hälsa i kristid Länk till annan webbplats. finns råd och länkar till information, tips och stöd för psykisk hälsa i kristid. Stödlistan påbörjades under pandemin och utvecklas löpande med avseende på kriser i Sverige och i vår omvärld, nu senast kriget i Ukraina.

Fem huskurer för psykisk hälsa

Visste du att du kan stärka dig själv med enkla knep? Samtliga huskurer baseras på forskning om psykisk hälsa och välmående. Följ med ut i naturen när Katrineholms kommuns hälsoutvecklare Annica Pettersson diskuterar de fem huskurerna för psykisk hälsa tillsammans med Josefin Lundin som är kommunikatör. Du kan också läsa mer om de fem huskurerna på SKR:s sida för uppdrag psykisk hälsa. Länk till annan webbplats.

 

 

Suicide Zero - Våga fråga utbildningar

SuicideZero erbjuder kostnadsfria utbildningar Länk till annan webbplats. i Våga Fråga kontinuerligt. Kolla om det finns någon föreläsning som passar dig.

Din psykiska hälsa - Information, tips och råd

Din psykiska hälsa Länk till annan webbplats. samlar information, tips och råd till allmänheten när det gäller psykisk hälsa.

Mind - Vara Nere Länk till annan webbplats.

Vara Nere – Mind Länk till annan webbplats. har tagit fram en baskunskap kring psykisk hälsa som är förpackat på en rad olika sätt. Ett instagramkonto, en kunskapsportal, en ledarutbildning, en podd och studiecirkelmaterial.

Stör döden - Utbildning för skolpersonal

Stör Döden Länk till annan webbplats. är en utbildning för lärare somsyftar till att ge lärare stöd i arbetet med elevernas psykiska hälsa. Genom den digitala utbildningen får lärare med sig nya tankar, kunskap och strategier samt större trygghet i arbetet med elevernas psykiska hälsa.

För alla unga - Utbildning i psykisk hälsa

För alla unga Länk till annan webbplats. är ett utbildningamaterial som utvecklats för högstadiet och är anpassad till ungdomars behov och förutsättningar och som lärare kan använda som en del i undervisningen.

Kunskapsguiden - Om psykisk hälsa

Depression är det vanligaste psykiska hälsoproblemet hos äldre personer. Social gemenskap, fysisk aktivitet och bra matvanor är några faktorer som är viktiga för att förebygga psykisk ohälsa hos äldre personer. Kunskapsguiden har tagit fram material och utbildningar för psykisk hälsa hos äldre personer. Länk till annan webbplats.

Kunskapsguiden har även tagit fram information och filmer för barn och unga Länk till annan webbplats. på flera språk.


Poddar

Här kan du ta del av fyra olika mindfullnessövningar Länk till annan webbplats. med fokus på att hitta lugn och landa i nuet.


Stanna upp i vardagen

Annica Petterson ger dig tips och råd om hur du stannar upp i vardagen - och hur du kan ta ditt andetag till hjälp.

 


Här hittar du två inspirationsfilmer med tips på paus-övningar du kan göra i vardagen. På jobbet, hemma, på promenaden eller var du vill.

 

SPES (SPES är en förkortning för Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandeStöd) och är en rikstäckande ideell organisation som är till för alla som mist en familjemedlem, släkting, partner eller god vän genom suicid. Alla som är verksamma i SPES har själva mist någon närstående genom självmord.

Kontaktpersoner i Katrineholm:

Glenn Hellgren, E-post: glenn.hellgren@spes.se

Viveca Olovsson. E-post: viveca.olovsson@spes.se

Kontakt

Temamånad psykisk hälsa