Publicerad:

Viadidakts deltagare och personal är med i gemensam hälsosatsning

En del hade aldrig stått på ett par skridskor. Trots det tog de mod till sig, att som vuxen för första gången glida fram över den blanka isen. Viadidakts arbetsmarknadsenhet samlade personal och deltagare för en gemensam friluftsdag vid isarenan. Temat var hälsoåret 2022.

Hamburgare och kaffe har väl aldrig smakat så gott som efter några timmar i friska luften. Viadidakts arbetsmarknadsenhet har engagerat sig i Katrineholms kommuns satsning på Hälsoår 2022 och i början av mars genomfördes den första friluftsdagen.

– Alla har rört sig i hälsoårets anda. Vi inledde med en uppvärmning på läktaren och då var vi 120 personer. Sedan har de flesta åkt skridskor, det var fler än förväntat som testade, säger Pelle Norén, arbetsmarknadschef.

Stundtals var det full aktivitet på isen. Några höll balansen med hjälp av en stadig ”pingvin”, medan andra såg ut att vara vana skridskoåkare och hanterade både klubba och boll.

– Det här blir man glad av. Den här aktiviteten har också koppling till arbetsmarknaden för deltagarna, att få vara med om en personalaktivitet, säger Lena Blomqvist-Rosenberg, enhetschef.

Utanför hallen erbjöds en tipspromenad och fika i vårsolen. För att alla skulle få en chans att prova att åka skridskor lånade Fritidsbanken ut utrustning. Arbetshandledaren Maud Andersson snörade också på sig ett par skridskor och tog ett fast grepp om ”pingvinen” när hon skulle ut på isen.

– Jag har inte åkt skridskor sedan barnen var små, säger hon.

Ett gäng deltagare från Åbrogården i Vingåker, var med på aktiviteten tillsammans med sin arbetshandledare Mikael Larsson.

– Det var många som aldrig hade provat skridskor förut. Språket är ofta en utmaning i vår verksamhet och vi visar gärna vilka aktiviteter som finns här, säger han.

Vad är Hälsoåret 2022?

Katrineholm ska må bättre. År 2022 ska därför bli ett hälsoår för Katrineholms kommun. Vi vill öka kunskapen kring hälsa och förstärka den i kommunen, därför kommer vi jobba med temat hälsa.