Kurator

Vår kurator finns till för dig som studerar på Viadidakt och som behöver stöd och hjälp eller någon att prata med.

Du är välkommen om

  • du har bekymmer och behöver prata
  • du behöver råd i frågor som påverkar dina studier eller din situation som elev på skolan
  • din ekonomi inte fungerar
  • du själv utsätts för, eller ser andra utsättas för mobbning
  • du är indragen i en konflikt och vill ha hjälp att finna och diskutera lösningar. Anhöriga eller andra viktiga personer är också alltid välkomna om du vill.

Katrineholm

Kurator finns på plats följande tider och tar emot besök med drop-in i mån av tid. Du är också välkommen att boka tid via mejl warja.ensjo@viadidakt.se, telefon 0150-48 82 65 eller besök i Vita huset, Drottninggatan 18 Länk till annan webbplats..

Måndagar klockan 8.00 - 15.30

Tisdagar klockan 13.00 - 15.30

Onsdagar klockan 8.00 - 17.00

Torsdagar klockan 8.00 - 14.00

Vingåker

Tisdagar 8.30 - 12.00

Video: Möt vår kurator Warja Ensjö på sitt kontor i Katrineholm. En dag i veckan arbetar hon också på Åbrogården i Vingåker och tar emot besök där.

Här finns en lista på verksamheter som du, eller någon du känner, kan vända dig till för hjälp och stöd. Allt stöd är gratis och de har ofta tystnadsplikt.

Barnens rätt i samhället (Bris)

Du som är under 18 år kan ringa till Bris och prata med en kurator, eller prata med andra unga i deras forum. Du kan ringa till Bris dygnet runt och det är gratis. Du behöver inte berätta ditt namn om du inte vill det.

Telefonummer: 116 111
Mer information på Bris hemsida Länk till annan webbplats. (länk till en annan webbplats).

Kvinno- och tjejjouren Miranda

På Kvinno- och tjejjouren Miranda förstår vi att alla kvinnor och tjejer som vill söka stöd hos oss har olika behov, därför strävar vi mot att kunna erbjuda stöd på olika sätt och i olika format. Det stöd vi erbjuder är alltid kostnadsfritt, och du kan välja att vara anonym. Miranda har också en chatt.

Telefonnummer: 0150-780 44
Mejl: tjej@jourmiranda.se
Mer information finns på Kvinno- och tjejjouren Mirandas hemsida Länk till annan webbplats.

Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjen tar emot samtal från hela Sverige, dygnet runt. Det är gratis och de erbjuder tolkning på olika språk. Samtalet syns inte på telefonräkningen och du kan vara anonym.

Telefonnummer: 020-50 50 50
Mer information: Kvinnofridslinjens hemsida Länk till annan webbplats.

Transammans

Transammans mottagning vänder sig i första hand till dig som är transperson, har transerfarenhet eller som funderar över din könsidentitet och som är högst 26 år gammal. Transammans samtalsmottagning är digital, vilket betyder att du träffar en kurator genom videosamtal eller chatt för råd och stöd. Det är helt gratis och du kan vara anonym om du vill.

Mer information: Transammans hemsida. Länk till annan webbplats.

Terrafem

Ideell organisation med jourtelefon, stöd och råd för kvinnor på 72 olika språk. De har samtalsstöd, juridisk rådgivning, kvinnojour och skyddat boende.
Telefon: 020- 52 10 10
Mer information: Terrafems hemsida Länk till annan webbplats.

Regnbågslinjen

Regnbågslinjen riktar sig till dig som definierar dig inom HBTQI-spektrumet, till anhöriga, närstående och allierade till HBTQI-personer. Regnbågslinjen är en samtalsjour via telefon och digitala brev. Volontärerna som svarar är HBTQI-personer som är utvalda och utbildade för att möta dig där du befinner dig.

Telefon: 0770-55 00 10.
Mer information: Regnbågslinjens hemsida. Länk till annan webbplats.

Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandeStöd (Spes)

Spes är en rikstäckande ideell organisation som är partipolitiskt och religiöst obunden och som är till för alla som mist en familjemedlem, släkting, partner eller god vän genom suicid.

Telefon: 020 -18 18 01
Mer information: Spes hemsida. Länk till annan webbplats.

RFSL:s Stödmottagning

Finns för hbtqi-personer utsatta för trakasserier, hot och våld.

Telefon: 020-34 13 16
Mer information: RFSL:s hemsida Länk till annan webbplats.

Välja att sluta – för den som utövar våld

”Välja att sluta” är en nationell telefonlinje för dig som vill få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende.

Telefon: 020-555 666
Mer information: valjattsluta.se Länk till annan webbplats.

Mansjouren nationellt

Telefontider: måndag, tisdag, torsdag klockan 18-20, onsdag klockan 17-20 (Det går även att ringa även utöver dessa tider).

Telefon: 08-30 30 20
Mer information: mansjourens hemsida. Länk till annan webbplats.

Äldrelinjen

Är du över 65 år och känner att du behöver prata med någon? Äldrelinjen har volontärer som svarar i telefon både på vardagar och helger.

Telefonnummer: 020-22 22 33
Mer information: Mind, för psykisk hälsas hemsida Länk till annan webbplats.

Självmordslinjen

Självmordslinjen är till för dig som har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. Vi har öppet dygnet runt, varje dag. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.

Telefonnummer 90101
Mer information: Mind, för psykisk hälsas hemsida Länk till annan webbplats.

Brottsofferjouren

Brottsofferjouren är en ideell organisation som arbetar för alla brottsoffers rättighet att få det stöd som behövs för att hitta vägen tillbaka. De ger stöd till personer som blivit utsatta för brott, bevittnat brott eller är anhörig till brottsoffer. De hjälper till i kontakt med andra myndigheter, vid rättegångar bland annat.

Telefon: 0150-780 17
Mer information: katrineholm.boj.se Länk till annan webbplats.

Polismyndigheten

Våld i nära relation är ett grovt brott. Det är hos polismyndigheten som ett brott ska anmälas. Polisens uppgift är att utreda brottet.
Telefon: 114 14
Mer information: polisens hemsida Länk till annan webbplats.

SOS

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har tankar eller planer på att avsluta ditt liv.

Detsamma gäller om du är orolig över att någon i din närhet mår så dåligt att hen riskerar att skada sig själv eller någon annan allvarligt.

Mer information: Vårdguidens sida om självmordstankar. Länk till annan webbplats.

Sjukvård

Om du utsatts för våld kan du få hjälp med både psykiska och fysiska skador från sjukvården. I Katrineholm finns flera vårdcentraler. På Kullbergska sjukhuset i Katrineholm finns en akutmottagning.

Kontaktuppgifter hittar du på 1177.se Länk till annan webbplats..

Kontakt

Kurator

Warja Ensjö

Telefon: 0150-48 82 65